informacije, najave, akcije, radovi u toku...

uskoro: ugradnja sobnih vrata
Početak bloga!


Kotlovnica

31.03.2008., ponedjeljak

Prvo da se ogradim od naslova - kotlovnica. Zapravo mi ne stane naslov: bojler i prateća tehnika, pa mi je ovako jednostavnije. Vjerojatno je izraz kotlovnica u ovom slučaju malo pretjeran, a možda i nije?
Drugo, htio bih odmah razjasniti izbor proizvođača bojlera i spremnika. Netko se možda sjeća da sam spominjao Buderus GB112 kondenzacijski bojler. E pa došlo je do promjene plana, i ovo je kondenzacijski uređaj ali je cijeli sustav jeftiniji više od 10000kn!!! Radi se o Vaillant kondenzacijskom fasadnom bojleru od 25kW. Znam da je onaj prvi možda elitni razred ali i 10000kn u mojem džepu je isto elitni razlog! Uglavnom vjerujem da neće biti toliko lošiji koliko mi sad vrijedi razlika u cijeni. Na kraju, zašto bi uopće bio lošiji? Navodno da je ovaj uređaj proizveden u njemačkoj, a inače Vaillant obične kombi bojlere za naše istočno tržište radi čini mi se u - turskoj. Poslije sam čuo da su i drugi proizvođači preselili veći dio proizvodnje na istok, i Viessman i Buderus već dio programa rade u turskoj i mađarskoj. Mislim, da sad ne duljim sa zemljopisom, uglavnom kuc, kuc, o drvo, valjda će sve šljakati kako treba.
Tu "kotlovnicu" mi je radio isti majstor koji je radio vodu, odvodnju i podno grijanje. I sada se pokazalo da je stvarno uredan, korektan i zato vjerujem da neću imati problema s ovim sustavom. Kao što možete vidjeti na slikama, sve je lijepo uredno posloženo i zauzima stvarno malo prostora. Još nije spojen fasadni dimnjak, izlaz iz bojlera ili auspuh kako ja to zovem. Rupa je na zidu no montažu smo ostavili prije puštanja u pogon. Također nije spojen dovod plina a to se riješava. S ovim sustavom još ide i regulacijska jedinica koja ide kao sobni termostat pa ću to možda objaviti kasnije. Isto tako još nije spojena struja na bojler i pumpe a mislim da vas to i ne zanima previše, nego ipak cijeli sustav u cjelini.

Pa kaj tu svega ima?

Kao što vidite na sliku sam napisao brojeve pa ću napisati što sam uspio pohvatati:
1 - kondenzacijski fasadni bojler od 25kW
2 - spremnik tople vode od 120l. Majstor me uvjerava da će mi to biti dovoljno, uglavnom bojler to sve zagrije za 10min. na temperaturu od 50°C
3 - ekspanziona posuda od (čini mi se) 25l za krug grijanja.
4 - pumpa za toplu vodu, ta puma vrti cirkulaciju tople vode kroz spremnik i kroz cijelu kuću, odlazna i dolazna cijev tople vode su br.9
5 - hidraulična skretnica za grijanje (ne pitajte puno...)
6 - ekspanziona posuda za toplu vodu
7 - tzv. miš ventil za grijanje, na njega dolazi još i automatika koja još nije montirana i spojena
8 - pumpa za grijanje, ta pumpa tjera toplu vodu za podno grijanje kroz cijevi br. 11. Inače, te cijevi idu na one razvodnike podnog grijanja koji su u prizemlju i na katu.
9 - dvije cijevi za toplu vodu - recirkulacija, dvije cijevi za toplu vodu su razvedene po cijeloj kući
10 - dolazni vod hladne vode koji ide u spremnik
11 - odlazni i dolazni vod za podno grijanje
12 - izlaz za fasadni dimnjak, nije spojen, rupa je probušena, na slici se ne vidi jer je nešto više od bojlera.
Da bi sustav profunkcionirao fali još spajanje automatike, spajanje fasadnog izlaza (auspuha), spajanje elektroventila u razvodnike grijanja (u prizemlju i na katu), spajanje termostata po sobama, (ukupno 5), spajanje plina i spajanje izvoda za kondenzat. Cijevi će na kraju dobiti i izolaciju.
Ako se dobro sjećam, majstor kaže da ću po zimi kad bojler ima posla, imati 10l kondenzata dnevno!
I na kraju, zanima vas koliko sam to platio? Pa nemam namjeru reći točnu cifru jer je svaki sustav priča za sebe, uostalom tu su i sve te cijevi, njihovo spajanje i razni ventili. Uglavnom cifra je veća od 20000kn. Mail adresu majstora imate odsad na dalje u lijevom stupcu bloga.


Fasada – finale

03.03.2008., ponedjeljak

Nego gdje smo ono stali? E da, prvo, prozorske klupčice, njih sam isto prepustio ovoj ekipi. Mogao sam to i sam ali ovako me ne čekaju a sigurno su iskusniji od mene. Nema se tu što puno reći. Uzeli smo granit koji nam se istina baš i ne sviđa previše. Mislim, ni jedna vrsta granita nam se ne sviđa zbog svoje zrnate strukture ali je presudila njegova otpornost na vremenske utjecaje. Što se nas tiče vizualno bi nam se bolje uklopio neki bijeli mramor (carrera?) ali mramor je dosta upojan i bolje ga je ne koristiti. Druge varijante nas nisu zanimale a postoje, za one koje zanima, neke limene klupčice, PVC i sl. Mi smo što se klupčica tiče željeli na njih zaboraviti nakon ugradnje. Ove granitne i nisu uopče skupe ako se usporede s bilo kojim drugima. Sve klupčice su nam 3cm debljine i cijena za ovaj «občini» granit je 660kn/m2 (kvadrat granita) sa rezanjem i svim obradama.
Ono što se na slici ne vidi, ispod trake za maskiranje su utori, da, sa gornje strane klupčice, to bi trebalo spriječiti da se s vremenom ne pojave ružni tragovi po fasadi ispod krajeva klupčica koji nastanu zbog slijevanja vode i podljevanja ispod klupčice. Ovo je bila preporuka izvođača fasade i meni se sviđa. Naravno, postoji i onaj standardni utor ispod. Prikazana je posebno izrezana obla klupčica za uski prozor stubišta.

Pa još jedan sloj ljepila...

Nakon postavljenih klupčica uslijedio je još jedan sloj ljepila za stiropor preko cijele površine. Ako se sjećate prethodnog posta, već su jedan sloj navukli u kojem je armirajuća mrežica. Poslije ovog drugog sloja, mrežica se više ne vidi a površina je glađa.

Grundiranje

Drugi sloj se neko vrijeme sušio a onda je došlo na red grundiranje. Nisam siguran koje sve namjene ima ova faza osim što služi kao temeljni premaz za završni sloj, koji zbog ovog premaza ima bolji kontakt sa podlogom. Proizvođač od kojeg smo uzeli završni sloj za ovu fazu grundiranja poslao nam je taj nanos u bijeloj i u nekoj ultra svijetloj ljubičastoj boji, vrlo nježnoj koja mi se baš i nije svidjela. Nakon ovog premaza kuća je počela dobivati svoj završni izgled.

Završni sloj

Prije koje riječi o tome, moram reći da sad znam zašto a i potpuno razumijem majstore kad ne žele raditi posao s tuđim materijalom. Isto tako odmah da kažem, nama se nije ni isplatilo uzeti materijal. Kad sve zbrojim, financijski nas dođe isto, a moglo bi čak i više, kad bi izvođač uračunao svoje vrijeme i benzin na svu zajebanciju koju je on odradio za mene. Ono što želim reći je da u svim fazama dosad bila hrpa detalja koju su majstori odradili a zapravo sam ja trebao jer je naš materijal. Npr. to je veći broj odlazaka u neki «bau» dučan po silikone, sokl profile koje sam ja promašio, pa razne rubne lajsne, trake za maskiranje, najlon... Pa treba reći da smo zbog svojeg neiskustva uspjeli u količinama materijala sve promašiti! Naručili smo premalo ljepila, stiropora, mrežica, lajsni i nažalost i dosta manje završne fasadne žbuke. Kažem nažalost, jer se ljubičasti fasadni sloj miješa u njemačkoj te se desilo eto, da je cijela jedna strana kuće čekala 10 dana još 6 kanti ljubičaste da stignu, a izvođaču treba skela i već ima naravno drugi posao.

Sorry but jebiga

Kaj da kažem, ispričavam se majstorima za svu zajebanciju te ujedno i zahvaljujem na korektno odrađenom poslu te ovu ekipu svakako preporučam svima vama koji ćete trebati fasadu. (<-- Kontakt u lijevom stupcu bloga.)
Sad na kraju fasade, mogu reći da je jedini razlog zašto smo nekako uspjeli nagovoriti ove majstore na kombinaciju naš materijal i njihov rad, samo to što Baumit (ali ni drugi poznati) nemaju u svojoj ponudi ovu nijansu ljubičaste koju smo htjeli, i mislim da više nikome poslije nas neće uspjeti nagovoriti ovu ekipu na isto takvu kombinaciju. A priznajem, ni ja ne bih više tako.
Što reći za ukupni dojam? Zidovi su ravni potpuno, a obline kojih ima dosta na kući su izvedene točno onako kako bi poželio (vidi slike). Kad se sjetim da je tu 10cm stiropora koji dolazi u pločama (a jasno vam je da ne možete saviti ploču od 10cm stiropora!?) a sve je gotovo savršeno oblo onda se nema što drugo reći nego da su ovi zbilja pravi majstori. Inače, kad ih već hvalim, mislim da će vas zanimati da ovaj izvođač ima od Baumita licencu za izvođenje fasada te ako vam ovi naprave fasadu dobivate i 10godina garancije od Baumita.
Kad su se već zahvale zaredale moramo se obavezno zahvaliti i Kaji iz firme www.gifiks-gm.hr/ gdje smo kupili sav materijal. Puno hvala, jer je ona naše promašaje u količinama uspjela prilično ublažiti te je sve što je bilo dodatno potrebno (stiropor, ljepilo, završni sloj) poslala na gradilište u roku jedan sat od poziva telefonom. Hvala Kaja!

I tak se ja raspisao...

Svi vi koji pratite ovo a zanima vas fasada htio bih za kraj još malo napisati što ja znam o završnim slojevima, barem ono nešto malo što sam se potrudio pročitati. Uglavnom kad neko kaže fasada, svi odmah skaču i kažu, silikat naravno! Inače ako mislite da je silikat najbolji – nije. Postoji i silikonska završna žbuka, e ta je trenutno izgleda najbolja (cijena kaže da je «duplo» bolja). Koliko sam ja uspio dosad saznati, silikatni završni sloj uopće nije primjeren nanošenju na stiropor. Radi se zapravo o tome da silikatni završni sloj ima dobru paropropusnost a to je opet suprotno ponašanju sitropora koji ima slabu paropropusnost. Mislim da mi je netko rekao da je to čak loša kombinacija, silikatni završni sloj i stiropor. Kažu, silikat je dobro stavljati na mineralnu vunu (ima li netko da to tako radi?) i na termožbuku. Silikat ima i svoju cijenu, zato se malo raspitajte koliko ima smisla udariti silikat na stiropor. Kažu da je puno primjerenije na stiropor stavljati akrilni završni sloj, takva je i naša ljubičasta. Treba reći i to da su ti silikati i ograničeni u bojama.
Naš bijeli završni sloj je pak Siloxan, a mislim da je to nešto specifično za ovog proizvođača od kojeg smo mi uzeli završni sloj, koga zanima nek «baci oko»: http://www.haering-lacke.de/ Za taj Siloxan kažu, da je «bolji» od silikata a ja bih tu prestao sa raspravom oko tih završnih slojeva jer eto premalo znam.

To bi bilo to!

Valjda ste već bacili oko na slike kako to izgleda, pritom savjetujem trebate sakriti dlanom onaj podrum ispod koji sad nagrđuje ukupni dojam. Jasno vam je valjda, i ovo je bilo financijsko istezanje, sređivanje podruma će doći na red kad se uselimo.
Ljubičasta nam se fakat sviđa i to je ta boja što se nas tiče, to smo mi!
Oni koji misle staviti bijelu fasadu trebam reći jedno iskustvno od našeg najbližeg susjeda. On ima bijelu fasadu i kaže da je gotovo nemoguće boraviti na terasi kad je sunčano. Ne radi se o ljetnim sunčanim danima nego o običnom lijepom danu koji može biti i po zimi. Kaže, da ta bijela tako jako piči da za 5 minuta boravka bole oči i da je sav gušt terase upropašten zbog toga. On misli svoju stranu kuće gdje mu je terasa (prema jugu) prefarbati u neku tamniju! Eto, razmislite si o bijeloj fasadi, i sjetite se kako vam je na snijegu kad je sunčano. Mi smo to isto već skužili, ovaj jugozapadni dio kuće je jučer bilo nemoguće gledati po onom suncu. Fakat bole oči.
Kome se dalo sve pročitati - hvala na pažnji, doviđenja, slijedi još puno postova.




Zagreb danas


Zagreb sutra